Aanbod trainingen

15 apr 2024

Hoofdzaak Inloopmoment

Twee keer per week heeft De Hoofdzaak een inloopmoment voor informatie en een luisterend oor.

16 apr 2024

Auticafé

Ben je op zoek naar een plek waar je jezelf kunt zijn en gelijkgestemden kunt ontmoeten die net als jij leven met autisme? Kom naar het AutiCafé!

Actueel

14 febr 2024

De nieuwsbrief is er

5 apr 2023

Officiële opening
Naar het nieuwsoverzicht
Welke soorten activiteiten zijn er binnen ons aanbod?

Herstelactiviteit

Een herstelactiviteit is een activiteit, cursus of training die in het teken staat van herstel. Het focust op ten minste één van de kernelementen van herstel: empowerment, hoop en optimisme over de toekomst, verbondenheid, identiteitsontwikkeling en/of zingeving. In praktische zin leer je betekenis te geven aan je ervaringen, bouw je individuele en collectieve ervaringskennis op en neem je meer zeggenschap en regie over je leven. Je gaat dus samen met ervaringsgenoten aan de slag met (één van) de kernelementen en ontdekt wat wel en niet bij jouw herstelproces past.

Bekijk alle herstelactiviteiten

Landelijk erkend herstelactiviteit

Herstelactiviteiten zijn er in vele soorten. Een aantal zijn landelijk erkend. Dat wil zeggen dat de effectiviteit bewezen is (evidence based) en daarmee breed omarmt worden door verschillende organisaties en soms ook verzekeraars. Meestal wordt dit aanbod op meerdere locaties in Nederland gefaciliteerd. Ook moeten de facilitators van dit aanbod vaak (niet altijd) een aparte training volgen, terugkomdagen bijwonen en een minimum aantal keer de activiteit faciliteren om de activiteit te mogen (blijven) faciliteren. Zo ben je verzekerd van een goede kwalitatieve training die op meerdere plekken bekend is.

Bekijk alle landelijk erkende herstelactiviteiten

 

Ervaringsgenotengroep

Een ervaringsgenotengroep, ook wel lotgenotengroep genoemd, is een groep mensen met een zelfde soort ervaring die hun verhaal delen en/of met elkaar in gesprek gaan. De kern van een ervaringsgenotengroep is dat ervaringskennis wordt gedeeld zodat men erkend en herkend wordt in het eigen verhaal, hoop en lessen kan halen uit de stappen van anderen en steun en aanmoediging kan ontvangen in de eigen stappen. Ervaringsgenotengroepen zijn er in vele vormen en maten.

Bekijk alle ervaringsgenotengroepen

Zelfregie activiteit

Iedereen kan bij ons een activiteit opstarten. Pleq coacht en ondersteunt mensen die dit zelf willen proberen. Of dit nou een training, een ervaringsgenotengroep of het delen van je hobby is, wij kunnen met je meedenken. Deze activiteiten noemen we zelfregie activiteiten, omdat de persoon die deze uitvoert de regie zelf in handen heeft en met een beetje ondersteuning van A tot Z zelf opzet.

Bekijk alle zelfregie activiteiten

Inloop

Een inloop of koffiemoment is een vast moment die periodiek terugkomt waar je zonder afspraak binnen kan lopen. Binnen de aangegeven tijden van de inloop kan je komen en gaan wanneer je zelf wilt. Een inloop/koffiemoment is vaak bedoelt om informatie te krijgen over een specifiek onderwerp en om andere mensen/gelijkgestemden te ontmoeten.

Bekijk alle inlopen

Informatiebijeenkomst en voorlichtingsbijeenkomst

Een informatie- of voorlichtingsbijeenkomst is bedoelt om vooral kennis en informatie over te dragen. Meestal wordt informatie gedeeld en ga je niet zelf actief aan de slag met iets. Wel is er vaak ruimte voor vragen. Onderwerpen kunnen erg variëren, maar dit staat vaak goed aangegeven.

Bekijk alle informatiebijeenkomsten

Ervaringsdeskundigheid

Deze activiteiten zijn bedoelt voor iedereen die ervaringskennis wil inzetten ten gunste van anderen. Dit kan als vrijwilliger, betaalde ervaringsdeskundige of als een ander soort professional. Het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid kan op vele manieren. Deze activiteiten worden altijd gefaciliteerd door gekwalificeerde deskundigen.

Bekijk alle ervaringsdeskundigheid activiteiten

Overige activiteiten 

Alle activiteiten die niet of niet volledig voldoen aan andere criteria staan onder 'overige'.

Bekijk al het overige aanbod