Aanbod trainingen

26 jul 2024

Pleq Inloopmoment

Elke vrijdagmiddag kan je bij het inloopmoment kijken wat Pleq je kan bieden. 

26 jul 2024

Runningtherapie

Runningtherapie is een rustige training waarbij je geen prestatie hoeft te leveren, maar plezier beleeft aan de inspanning.

Actueel

14 febr 2024

De nieuwsbrief is er

5 apr 2023

Officiële opening
Naar het nieuwsoverzicht
Over Ons

Wat is pleq

Ervaringskenniscentrum Pleq heeft het doel een platform te zijn waar aanbod gericht op het ontwikkelen en delen van ervaringskennis verbonden wordt. Pleq inventariseert het bestaande aanbod en vult deze aan met bijvoorbeeld bewezen effectieve trainingen zoals de WRAP en de HOP. Ook zet het team zich in om cursussen en ander aanbod van andere organisaties in de regio te verspreiden zodat elke inwoner van Zaanstad zich kan aansluiten bij cursussen, workshops contactgroepen en ander aanbod dat aansluit.

In samenwerking met mensen en organisaties uit de regio, hoopt Pleq op termijn hét platform van de Zaanstreek te worden voor ervaringskennis door mensen met aanbod te verbinden en via verschillende wegen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid te ontwikkelen en in de regio te verankeren.

 

Wie zijn wij

Ons team heeft een flexibele samenstelling van vrijwilligers, ervaringsdeskundigen in verschillende fase van ontwikkeling, (tijdelijk) ingevlogen mensen uit onze samenwerkingsnetwerk en een 'harde kern' van coördinatoren die alles in goede banen leiden. De harde kern bestaat momenteel uit 3 ervaringsdeskundige coördinatoren. Zij hebben elk al jaren ervaring met het ondersteunen van mensen, het coördineren en faciliteren van cursussen en workshops en het ontwikkelen en implementeren van ervaringskennis en -deskundigheid in organisaties. 

Pleq is een vind- en broedplaats voor ervaringskennis en in het verlengde daarvan bestaat ons team dus ook uit mensen die een opleiding voor ervaringsdeskundige volgen en vrijwilligers: Mensen die willen 'snuffelen' aan het vak of gewoon een groot hart hebben en hun diensten graag inzetten voor anderen. Ook is er geregeld uitwisseling van kennis en expertise met andere organisaties waardoor er vaak mensen van samenwerkingspartners (tijdelijk) gedetacheerd of ingehuurd worden om een breed aanbod te garanderen.

In het kader van halen en brengen zijn ook deelnemers gedeeltelijk onderdeel van het team. Samen zorgen we voor een nette ruimte, dat de koffie en thee klaar staat en dat iedereen zich zo prettig mogelijk voelt.

 

Onze locatie

Ervaringskennis centrum Pleq is een initiatief door ervaringsdeskundigen ter bevordering van de beschikbaarheid van ervaringskennis in de regio Zaanstad. Ervaringskenniscentrum Pleq draagt hieraan bij met een centraal gelegen locatie aan de Vincent van Goghweg 89 in Zaandam. Hier hebben wij een multifunctionele ruimte met een woonkamer, een grote tafel, boekenkast en een computer. Deze ruimte is geschikt voor inloopactiviteiten, zelfhulp activiteiten en om gezellig met elkaar in geprek gaan. Er is een cursusruimte voorzien van alle middelen om verschillende soorten groepsbijeenkomsten te faciliteren. En er is een keuken met het nodige kookgerei en een eettafel waar je samen aan kunt eten.

Wil je gebruik maken van onze locatie? Neem contact op over de mogelijkheden.

 

Een korte geschiedenis

Er is anno 2021, als je even zoekt, best wel wat aanbod gericht op ervaringskennis, echter heeft elke organisatie zijn eigen aanbod, doelgroep en verspreiden ze het bij de mensen uit hun eigen netwerk. Het maakt dat er aan de ene kant overlap is en hetzelfde soort aanbod op meerdere plekken gegeven wordt maar dat er ook gaten vallen in het aanbod en er niet voor iedereen iets passends is. Geïnspireerd op herstelwerkplaatsen, zelfregiecentra en recovery colleges hebben Gilles Schipper en Marvin Scheffer, werkzaam als ervaringsdeskundigen bij Leviaan, een nieuw voorstel geschreven. Dit voorstel was inspirerend genoeg voor Leviaan om in 2022 te investeren in het ervaringskennis centrum in Zaanstad met als doel om samen met De Hoofdzaak, Zorg en Welzijn organisaties, gemeente en andere partijen binnen drie jaar gezamelijk als platform verder te gaan. Op 5 april 2023 opent Pleq officieel de deuren.